2013

Mes informacinėje visuomenėje – 2013

Nuostabus pavasarinis renginys pabudino gegužės 9 dieną Kauno rajono mokinius. Jie šurmuliuodami sugužėjo į KTU lydimi savo mokytojų. Informacinių technologijų mylėtojai ir neabejingi joms vartotojai susirinko į kasmetinį pavasario šiluma ir idėjomis stebinantį renginį „Mes informacinėje visuomenėje – 2013“. Šiais metais renginyje buvo paminėta Europos diena.

Renginį organizavo Kauno rajono švietimo centras ir Kauno rajono Ugnės Karvelis gimnazijos informacinių technologijų mokytojos.

Renginį vedė mokytoja S. Salelionienė, kuri po Europą pasiūlė pakeliauti kartu su Gabriele Skratch iš Ugnės Karvelis gimnazijos. Ji pasakojo įspūdžius ir malonius prisiminimus. apie „Comenius“ projektą.

Visi su nekantrumu laukė konkurso „Filmukų kūrimas“ peržiūros ir geriausių darbų įvertinimo.

Kiekvienas iš jų stengėsi parodyti, kaip juos žavi Europa ir kuo mes stebiname ją.

Filmukų kūrėjai prisistatė, buvo apdovanoti. Nuoširdus filmas apie Ugnės Karvelis gimnazijos chemijos olimpiadininką Simą Mikutį buvo įvertintas trečiąja vieta. Antra vieta buvo skirta Raudondvario gimnazijos moksleivių darbui „Europos vidury“. Filmų vertintojų nuomone geriausiai pavykęs filmas buvo Čekiškės Prano Dovydaičio vidurinės mokyklos mokinės Karolinos Šmitaitės filmukas „O man geriausia – Lietuvoj!!!“

Filmukai – nuotaikingi ir malonūs keleto dalyvių kūrinėliai apie Europos sąjungą ir Lietuvą. Viena iš komisijos narių džiaugėsi sukurtais filmukais ir vylėsi, kad kitais metais jų bus dar daugiau.

Pasibaigus peržiūrai per pertrauką mus pakvietė pasivaišinti, apžiūrėti jau kitų dalyvių kurtus kalendorius. Grįžus į konferencijos salę, kalendorių kūrėjai prisistatė savo darbus ir buvo apdovanoti. Stilingas kūrinys skirtas, Ugnės Karvelis nuopelnams Lietuvai ir Europai, kurį sukūrė Ugnės Karvelis gimnazijos mokinė Aistė Šiurpšaitė, buvo įvertinta trečiąja vieta. Džiaugsmingas, nuotaikingas ir spalvingas Čekiškės Prano Dovydaičio vidurinės mokyklos kalendorius, sukurtas Juditos Aniulytės ir Justinos Bradūnaitės, atspindėjo Europos sąjungos valstybes, stebino parinktais posakiais ir patarlėmis. Jam atiteko garbinga antroji vieta. Ji labai mažai nusileido pirmajai vietai – kalendoriui apie ryklius. Ugnės Karvelis gimnazijos mokinių Inetos Pranckūnaitės ir Aušrinės Jundulaitės kalendorius „Išdrysk paneigti mitus“ buvo informatyvus, skirtas prisidėti prie Europoje gimstančios idėjos globoti ir saugoti ryklius – Europos ryklių savaitė.

Sukurti kalendoriai – spalvingi, įdomūs bei informatyvūs. Juose pagal pasirinktą temą dalyviai aprašė juos dominančius dalykus, faktus.

Po konkurso mūsų laukė dar viena pramoga – Garliavos Juozo Lukšos mokinys Domantas Jurkus šmaikščiai ir kiek kritiškai vertino programavimą mokykloje. Sakė, kad kurti programą, kad ir primityvų žaidimą, su judančiais objektais, yra žymiai įdomiau, nei tik rašyti programavimo kalba, neregint vizualaus rezultato.

Po ilgo, tačiau įdomaus pasakojimo, atėjo eilė ir devintokui Arnui Dičkui. Jo tema – „Kaip aš kuriu filmus“. Kūrimas pasirodo nelengvas dalykas. Norint sukurti 5 min. trukmės filmuką, tenka plušti apie dvi valandas…

Po šios kalbos, galėjome išvysti trejetą projektų, kurios vykdė Ugnės Karvelis gimnazistai ir Čekiškės Prano Dovydaičio vidurinės mokiniai. Visi jie buvo skirtingi, tačiau savaip įdomūs, malonūs: apie Nemuno vandenis, mokyklos erdvių tobulinimą, įvairias grafikos programėles, pritaikomas dailėje.

Renginio pabaigoje kalbėję Kauno r. Švietimo skyriaus svečiai džiaugėsi projektiniais darbais, mokinių išmone ir kūrybinėmis mintimis. Konferencija paliko malonų, įspūdį, sužavėjo mokinių fantazija, sudomino kūrimo variantai, projektų idėjos, atlikimo būdai. Tikimės, jog kitais metais bus daugiau dalyvaujančių mokyklų mokinių su vis naujomis mintimis, idėjomis.

Sonata Salelionienė

Akademijos Ugnės Karvelis gimnazija